سخنی با کارمندان

قبل از هر چیزی این را بگویم که قرار نیست همه کارآفرین باشند و اتفاقاً کارمندی شاید نسخه مناسبی برای برخی افراد باشد. الان که همه دارند دوره می‌فروشند که از شغل فعلیت باید بیای بیرون و برای خودت کسب و کار راه بیاندازی، بنده عقیده متفاوتی دارم. شعار بنده حرکت از امنیت به امنیت است. شعار ما محافظه‌کارانه است چون خیلی‌ها را می‌شناسم که بدون ملاحظه‌ کارمندی را رها کردند و تبعات افسردگی، از هم گسیختگی خانواده، عدم آرامش روانی و مشکلات روحی و جسمی را دارند تحمل می‌کنند. این را دوستانه از بنده بپذیرید که همیشه آگاهانه اقدام کنید و مطابق قانون تکامل حرکت کنید.

حتماً اجازه بدین دوره عمر کاری شما، دوره نوزادی، کودکی، نوجوانی، بزرگسالی را طی کند و آرام آرام حرکت کنید. امّا

آیا نسخه من، ماندن در شغل کارمندی برای همیشه است؟ خیر.

شما اگر 5 سال سابقه کار داری خیلی بهتر است در کنار کار کارمندی، کسب و کاری را راه انداخته باشی. این کسب و کار را ما توصیه می‌کنیم ابتدا از مسیر آموزش شروع کنید. یعنی با توجه به تجربه سال‌ها کارمندی، محتوایی را برای یک دوره آموزشی طراحی کن و از همان یک کورس آموزشی شروع کن و خودت را گسترش بده. برای درک بهتر می‌توانی روی این لینک کلیک کنی و سخنی با مدرسان را مطالعه کنید.
همچنین اگر موضوع تخصص شما قابل ارائه بصورت مشاوره است، توصیه می‌کنیم سالی یک یا دو پروژه مشاوره را انجام دهید. یادگیری فراوانی برای شما خواهد داشت و پنجره‌ فرصت زیادی را برای توسعه شغلی، برندسازی شخصی و کسب درآمد خواهد گشود.
اگر هم تصمیم دارید در راه مشاوره قدم بردارید، می‌توانید بر روی این لینک کلیک کنید و سخنی با مشاوران را مطالعه کنید.

خوب برگردیم به ابتدای بحث. فرض می‌کنیم که شما فعلاً در مرحله کارمندی هستید و در همین مرحله کارمندی می‌خواهید خود را ارتقاء دهید. پس تمرکز ما بر ارتقای شما در سازمان یا شرکت فعلی که در آن شاغل هستید، خواهد بود.
اول از همه، دوست عزیز به دیگران توجه نکنید و کار خودتان را انجام دهید. من هم تجربه کار کارمندی داشته‌ام و با توجه به اینکه به عنوان مدرس و مشاور در خیلی از شرکت‌های ایرانی حضور داشته‌ام، می‌گویم: کارمندان شرکت‌های ایرانی دنبال حاشیه‌اند، البته اکثرشان. مسیر توسعه شخصی و سازمانی خودتان را طراحی کنید و در آن گام بردارید و به حرف‌های دیگران توجه نکنید.
اطرافیان شما ممکن است صبح تا شب در حال غر زدن باشند. آن‌ها دوست دارند همیشه پشت سر مدیران ارشد سازمان و شهر و استان و حتی کشور نیز بد بگویند. آن‌ها را به حال خود بگذارید. اجازه ندهید افکار و گفتارهای سمی وارد ذهن شما شود. چطور برای تغذیه خود اهمیت قائل هستید به همان اندازه (حداقل) برای ذهن و روان خود نیز اهمیت قائل باشید. همیشه خود را در شرکتی که در آن کار می‌کنید، متمایز بدانید. (و البته واقعاً هم متمایز باشید.) می‌گویند حرمت امام‌زاده به متولی‌اش هست. یعنی اینکه چقدر بقیه روی حرف و کار شما حساب باز کنند، به خودتان بر می‌گردد. اعتماد به نفس، اعتماد به کارهایتان، اعتماد به تصمیماتتان داشته باشید و محکم قدم بردارید.

از این توصیه دوستانه که بگذریم می‌خواهم چند توصیه اجرایی برای رشد شما در سازمانتان بگویم.

اول اینکه سعی کنید در چند سال اول کارتان در پروژه‌های اجرایی درگیر باشید. از نامه خواندن و نامه نوشتن و اپراتوری صرف اجتناب کنید. کار میدانی و پروژه‌ای، تجربه‌ای را به شما خواهد داد که هم توشه دانشی و هم توشه مهارتی شما را سال‌های سال پر خواهد کرد. با توجه به صحبت‌هایی که در بخش سخنی با مدرسان و سخنی با مشاوران داشته‌ام در این زمان سعی کنید با دید اینکه در آینده مدرس و مشاور هستید، کار انجام دهید. تمام فرم‌ها و چک‌لیست‌هاو دستورالعمل‌ها را مسلط باشید. قرار است شما از همین ابزار فرم و چک‌لیست در پروژه‌های مشاوره خودتان استفاده کنید.

 دوم اینکه سعی کنید ارتباطات و شبکه‌سازی خود را تقویت کنید. (ارتباطات موثر اصلی‌ترین عامل رشد است.) جمله قبل را هزاران بار بنویسید و بخوانید و برای آن تلاش کنید. ارتباطاتی که شما می‌سازید، باعث شناخت شما خواهد شد، باعث پروموت شدن شما خواهد شد و در آینده باعث پروژه گرفتن شما خواهد شد. به هیچ کانال ارتباطی نه نگوئید. زیاد برنامه‌ریزی و زمان‌بندی روی ارتباطاتتان در  سال اول کار نکنید. اجازه دهید در مسیرهای مختلفی وارد شوید و کانال‌های ارتباطی جدیدی را تجربه کنید. تلاش شما این باشد که اول کانال‌های ارتباطی خود را توسعه دهید. ثانیاً دیدگاه مثبتی از خود را در این کانال‌های ارتباطی بجا بگذارید.

یکی از مهم‌ترین کانال‌های ارتباطی، ارتباط با مدیران است. با مدیران ارتباط داشته باشید. البته با رعایت سلسله مراتب سازمانی و اصول حرفه‌ای کار سعی کنید تا مدیران، توانمندی و علاقه و انگیزه شما را ببینند. شاید یک سال بعد نه، ولی در سال‌های آتی قطعاً میوه این نهال ارتباط را خواهید چید و شگفت زده خواهید شد.

نکته دیگر اینکه خلاق باشید و همیشه پیشنهاد بهبود بدهید. از کجا ایده‌های پیشنهادهایمان را پیدا کنیم؟ از مطالعه، ارتباط با دیگران، تجربیات رقبا، تجربیات شرکت‌های دیگر و غیر مرتبط، استفاده از روش‌های اجرایی و دستورالعمل‌هایی که در شرکت‌های برتر استفاده شده است و کلی منابع دانشی دیگر.

اگر سوال در ذهن پرسشگر خود داشته باشید، جواب آن را پیدا خواهید کرد.

سوال را طرح کنید تا جواب آن به ذهن شما سرازیر شود. اگر سوال داشته باشید حتی حین رانندگی نیز ممکن است دیدن یک بیلبورد تبلیغاتی، چشمه خلاقیت شما را به جوشش در بیاورد. حین امضای یک فرم ممکن است به این فکر کنید که آیا این امضاء اضافی است یا خیر یا این فرم چرا این داده را ندارد؟ این سوالات ساده سرچشمه یک ایده خواهد بود که دیده خواهد شد و شما را در سازمانتان پدیده خواهد کرد.

در نهایت به شما توصیه می‌کنم از مجموعه‌های کاربردی ویکی‌چک‌لیست استفاده کنید. این مجموعه‌ها در حین سادگی، کاربردی و با قابلیت پیاده‌سازی سریع است. شما در همین هفته جاری می‌توانید پروژه‌های پیشنهادی خود را مبتنی بر فرم‌ها و چک‌لیست‌ها ارائه دهید و پیشرفت مجموعه خود را نیز مشاهده کنید.

لینک محصولات در زیر آورده شده است.

تمامی حقوق برای سایت ویکی چک لیست محفوظ است و هر گونه کپی برداری به هر شکل توسط وکیل مجموعه تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.