در اینجا قصد دارم داستان و تجربه خودم را تعریف کنم.
تجربه یک دوره یکسان با دو استاد مختلف امکان مقایسه سبک تدریس و کیفیت محتوای این دو استاد را برایم فراهم کرد. دقیق به یاد دارم استاد اول عضو هیات علمی یکی از دانشگاههای تهران بود و چقدر هم تاکید رو رتبه تک رقمی در پذیرش دکتری خود داشت. در 6 جلسه 3 ساعته که با هم داشتیم تمام استراتژیهای منابع انسانی را تشریح کرد و حتی ارتباط انواع استراتژیهای منابع انسانی را با استراتژیهای سازمان، استراتژیهای بازار، استراتژیهای ساختار، استراتژیهای فرهنگ و … برایمان باز کرد. از آنجا که علاقه شخصی بنده استراتژی نیز میباشد آن 6 جلسه برایم جذاب بود و یادگیری داشت و از آن دوره رضایت داشتم تا اینکه
حدود 5 ماه بعد دوره مدیریت منابع انسانی را با تدریس جناب دکتر امید هاشمی که قبلاً مدیر و معاون چند غول صنعتی بودهاند، شرکت کردم. کسی که هم در علم و هم در عمل تجربه دست اول مرتبط با مدیریت منابع انسانی داشت. ایشان از جلسه دوم تا انتهای دوره یک سری فرم مرتبط با منابع انسانی را تشریح کردند و از همه خواستند که فرمها را تکمیل کنیم مانند فرم شناسنامه شغل، کارنامه پرسنلی، فرمهای مرتبط با ساختار سازمانی، فرمهای ارزشیابی عملکرد، فرمهای مرتبط با آموزش و … .
دقیق به یاد دارم که درصد رضایت دانشپذیران در کلاس اینقدر بالا بود که همه به وجد آمده بودند. اینقدر کاربردی و اجرایی کلاس را پیش بردند که چندین مدیرعامل حاضر در کلاس بعد از هر جلسه فیدبک میدادند و اظهار میداشتند که در شرکت هفته قبل این بخش را به خوبی پیادهسازی کردیم و همه اظهار رضایت داشتند. تمام زیر سیستمهای منابع انسانی را در آن 6 جلسه (6 هفته) کامل همه مسلط شدند.
راز همین است. شما در هر زمینهای که تدریس میکنید باید مهارت اجرایی و عملیاتی خود را نشان دهید. صرفاً در پاورپوینت و صحبت کردن نمیشود. باید در عمل، دانشپذیران را درگیر کنید.
غیر ممکن است پروژههای بهبود و رویکرد سیستمی در بخشی از شرکت بخواهد پیاده شود بدون استفاده از فرم و دستورالعمل. نمیشود.
چشم بسته عرض میکنم. شما مدرس در هر حوزهای هستید. فرم، چکلیست، دستورالعمل و روش اجرایی دارید. کلاس خود را اگر میخواهید عملیاتی کنید بدون درنگ مبتنی بر فرمهای کاربردی حوزه تخصصیی خود حرکت کنید.
شاید شما از نحوه تدریس خود رضایت داشته باشید.
بنده هم بحثی روی سطح علم شما ندارم. قطعاً شما به جایگاه معلمی به راحتی نرسیدهاید و حتی ممکن است دانشپذیران از سطح و عمق تدریس شما رضایت داشته باشند. منتها بحث ارتقاء است و راه بهبود و ارتقاء بنبستی ندارد.
محتوای عالی خود را با چاشنی فرم و چکلیست همراه کنید و میزان محبوبیت و رضایت دانشپذیران خود را اندازهگیری کنید. متعجب خواهید شد.
کدام روش آسانتر است؟ استفاده از فایل ارائه مانند پاورپوینت یا کار کلاسی و استفاده از فرم؟
حقیقت اینکه یک فایل ارائه داشته باشی و روش حرف بزنی خیلی راحت تره. تازه برخی از شرکتکنندگان نیز شاید این مدل انفعالی در کلاس را بیشتر بپسندند. یعنی هم برای مدرس و هم برای شرکتکننده ارائه محتوا بسیار راحتتر از کار کلاسی است.
اما …